Nieuwste Blog

15-11-2016 11:19

De gereedschapskist van Datss®

 

Met Datss® werken we aan het verbeteren van je spraakverstaan. Hoe doen we dat? En welke middelen die ons kunnen helpen worden daarbij gebruikt? Kortweg kun je zeggen dat Datss® gebruikt maakt van alle denkbare middelen die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van betere communicatie vaardigheden en dat die middelen elkaar beinvloeden. Essentieel daarbij zijn:

 

·         Maximaal gebruik van aanwezig restgehoor.

·         Hoorstrategie (hoe ga je om met gehoorverlies).

·         Liplezen.

·         Auditieve training.

We oefenen dus niet op een specifiek deel van een techniek, maar we gaan uit van een meer holistische benadering. Door het combineren van alle voorhanden zijnde middelen en in de overtuiging dat de effecten elkaar zullen versterken bouwen we met Datss® aan beter horen, beter begrijpen en beter verstaan. In de komende publicaties zal ik verder ingaan op de manier waarop, maar laten we beginnen met een analyse van de vier hierboven genoemde stukjes gereedschap.

 

Restgehoor wordt nogal eens omschreven als: “de resterende mogelijkheden tot geluidswaarneming die te beperkt zijn voor spraak”. Dit klopt niet helemaal want vrijwel iedereen met een auditief probleem ervaart in meer of mindere mate geluids signalen en kan deze aanwenden voor beter spraakverstaan. Al die signalen, hoe gering die ook zijn, zullen de basis zijn voor een betere waarneming en verwerking en zijn dus zeker niet te beperkt maar zullen zeker bijdragen aan een beter begrip van hetgeen gezegd wordt. Restgehoor is dan ook het fundament waarop de Datss® gehoortraining is gebouwd en is de eerste sleutel naar beter spraakverstaan.

In de volgende publicatie vertel ik je iets over Hoorstrategie.